ZAPOBIEGANIE INFEKCJOM

Można w porę zapobiec infekcjom! Tak skutecznie wzmocnisz odporność.

Choć zdajemy sobie sprawę z przemijalności pór roku, to trudno w pełni przygotować się na moment, gdy warunki pogodowe diametralnie się zmienią. Jesień mija w mgnieniu oka, by ustąpić miejsca zimie i jej następstwom, także tym nie do końca przyjaznym naszemu zdrowiu. Grypa czy zapalenie płuc to tylko niektóre z dolegliwości, z którymi boryka się wielu z nas. Są jednak sposoby, by w porę zapobiec chorobom i wzmocnić odporność w okresie zimowym.

Natura zna mnóstwo metod, by obronić nas przed schorzeniami przychodzącymi wraz z ochłodzeniem i przymrozkami. Wszak już nasze prababcie musiały zmagać się z rozmaitymi dolegliwościami, które często doskwierały cały rodzinom. Prócz doskonale znanych „strażników zdrowia” w postaci herbaty z miodem czy ciepłego szalika, istnieje szereg innych sposobów, by nie dać się negatywnym aspektom zimowej pogody. Na szczęście współczesna medycyna również trzyma w rękawie kilka asów, które w prosty i bezpieczny sposób ochronią nasze zdrowie.

Bezpieczny umiar

Jednym z najczęstszych błędów popełnianych wobec nadejścia zimowej aury, jest złe dobranie ubioru do warunków panujących za oknem. Dotyczy to zarówno dorosłych, jak i dzieci. Ci pierwsi zazwyczaj podchodzą zbyt lekceważąco do pogody, rezygnując z grubej czapki, czy podkoszulka. W przypadku dzieci najczęściej szkodzi nadmierna przezorność, objawiająca się w ubieraniu zbyt wielu warstw. Zarówno ubieranie zbyt grubych, jak i zbyt przewiewnych ubrań, może zaszkodzić naszemu zdrowiu. Ubierając się zbyt ciepło, narażamy organizm na przegrzanie, co w momencie zetknięcia z zimnym powietrzem, w łatwy sposób może doprowadzić do przeziębienia. Podobnie jest w przypadku, gdy założymy na siebie zbyt letnie ubrania. Może to skutkować chorobą. W okresie przejściowych pór roku często zapominamy, że temperatury poranne mogą znacznie różnić się od tych w południe.

Zdrowie ukryte w kuchni

Każdy z nas choć raz słyszał o zdrowotnych właściwościach takich produktów jak miód  czy czosnek. Pierwszy z nich, prócz licznych mikroelementów i witamin, ma działanie bakteriobójcze. Miód doskonale zastępuje szkodzący zdrowiu cukier. Niezależnie od rodzaju miodu, wzmacnia on naszą odporność poprzez obniżenie ciśnienia tętniczego krwi, a tym samym regulację pracy serca. Należy jednak pamiętać, że nie powinny go stosować osoby chore na cukrzycę. Imbir to wciąż rzadko gość w polskiej kuchni. Jego właściwości są jednak nie do przecenienia w okresie przeziębień, o czym doskonale wiedzą Azjaci, od wieków wykorzystujący go jako dodatek do herbaty. Najkorzystniejsze działanie ma świeży imbir. Działa napotnie, przeciwbólowo, a także antybakteryjnie i rozgrzewająco. W czasie pierwszych zwiastunów infekcji najlepiej gotować go przez 10 minut w wodzie i pic jako wywar z miodem i cytryną. Imbir można nie tylko spożywać. Olejek z imbiru zastosowany podczas masażu doskonale poradzi sobie z bólem mięśni wywołanym zimowymi zmianami temperatur.

Cynk to cenny pierwiastek, który obficie występuje w diecie śródziemnomorskiej, w tym w skorupiakach. W Polsce znajdziemy go m.in. w doskonale znanym czosnku. Osoby bez dolegliwości żołądkowo-wątrobowych mogą spożywać go na surowo, 1-2 ząbki dziennie. Wówczas jego właściwości zostaną zachowane. W ten sposób zadbamy o zdrową skórę, włosy i paznokcie, które szczególnie cierpią w czasie chłodów.

Kolejnym wartym polecenia suplementem jest olejek z oregano do picia – może być on jednak przeciwwskazany przy podrażnieniu przewodu pokarmowego, lepiej więc przed zakupem poradzić się lekarza. Uniwersalną metodą na podniesienie odporności jest witamina C. Dawka profilaktyczna dla dorosłych to 1000-2000 mg/dobę. Pamiętajmy też, by w chłodne miesiące unikać „wychładzających” termicznie produktów pokarmowych, a więc nabiału, lodów, zimnych napoi, cytrusów. Jesienią i zimą lepiej bazować na produktach ciepłych, gotowanych, pieczonych, duszonych oraz na lokalnych warzywach i owocach. Unikać należy również cukru i dodatkowo dosładzanych produktów (np. słodzone płatki śniadaniowe, dosładzane musli itp.). Cukier kradnie naszą odporność i zdrowie.

Zahartuj się na zdrowie

Jak pokazują badania, co roku blisko 3 miliony Polaków cierpi z powodu grypy. Rośnie także liczba zgonów spowodowanych jej powikłaniami. Prócz domowych i farmaceutycznych sposobów przeciwdziałania jesiennym i zimowym infekcjom, należy pamiętać o aktywności fizycznej, uprawianej również w chłodniejsze dni. Długi spacer, bieg  czy marszobieg stopniowo zahartują nasz organizm poprawiając krążenie krwi, dzięki czemu stanie się on bardziej odporny.

W pracy lub w domu, należy pamiętać o utrzymaniu właściwej temperatury pomieszczenia, a ta powinna wynosić ok. 18-20 °C. Nie zapominajmy o wietrzeniu miejsc, w których przebywamy – gromadzące się w powietrzu bakterie, mogą łatwo się rozprzestrzeniać, zwłaszcza jeśli w naszym towarzystwie znajduje się choćby jedna osoba odczuwająca symptomy przeziębienia, takie jak katar czy ból głowy czy mięśni.

Lepiej zapobiegać, niż leczyć

Współczesna medycyna zna wiele rozwiązań, które w szybki i bezpieczny sposób uporają się z grypą i innymi sezonowymi chorobami. Jednak zamiast kupować skuteczne, lecz często drogie leki, warto z wyprzedzeniem pomyśleć o zabezpieczeniu zdrowia swojego i bliskich. Stąd rosnąca popularność szczepionek przeciw grypie, które nie tylko działają zapobiegawczo, lecz potrafią złagodzić przebieg choroby wirusowej. Jeśli ta już nam się przydarzy, a także chronią przed groźnymi powikłaniami. Szczepionka to bezpieczna, skuteczna i tania metoda, by obronić się przed grypą. Mogą ją przyjmować dzieci od 6. miesiąca życia. Co roku przybywa pacjentów, którzy szczepią nie tylko siebie, ale i swoje rodziny. W naszej przychodni, pierwsze szczepienia są wykonywane już na początku września, czyli u progu roku szkolnego, gdy zachorowalność wśród dzieci diametralnie wzrasta.

Szczepionki przeciw grypie to istotnie ważny aspekt ochrony przed zdrowotnymi niebezpieczeństwami, czyhającymi na nas w okresie jesienno-zimowym. Jak głosi stare powiedzenie, „lepiej zapobiegać, niż leczyć” – mimo osiągnięć współczesnej medycyny, nie traci ono na aktualności.

Lek. Justyna Okupniak – specjalista chorób wewnętrznych

Powrót do wszystkich wpisów